Zašto psi jedu travu? 🤔

Zašto psi jedu travu? 🤔


Sigurno ste se našli u situaciji gdje vaši četveronožni pratitelji odjednom zastanu i ponašaju se poput krava, što je zapravo čudno jer psi nisu krave. Pa zašto onda jedu travu?

Postoji termin koji nismo sigurni kako se točno prevodi, ali zove se ‘pica’. To je poremećaj koji karakterizira jedenje stvari koje nisu hrana. Ponekad pica ukazuje na to da vaš pas ima neku vrstu nutritivnog nedostatka, iako je to često samo znak dosade, osobito kada se radi o štencima i mlađim psima.

To je vrlo čest problem, ako ga tako možemo nazvati uopće te je čak zabilježeno da psi u divljini uživaju u svom vegetarijanstvu, ponekad naravno. Takav oblik 'pice' ne smatra se problematičnim ponašanjem, naprotiv, većina veterinara ga smatra sasvim normalnim.

Napravljena je mala studija od 49 pasa kojima je bila dostupna trava i studija je pokazala da 79% pasa je u nekom trenutku jelo travu. Drugo istraživanje pokazalo je da je trava najčešće odabrana biljka od strane pasa.

 

Pa zašto onda moj pas jede travu?

 

Postoji nekoliko teorija: 

Jedni tvrde da pas to radi jer se ne osjeća dobro i želi sebe natjerati na povraćanje, dok drugi opovrgavaju tvrdeći da psi nisu dovoljno inteligentni da bi znali da moraju jesti travu ukoliko imaju probavnih problema.

Dokazi sugeriraju da se većina pasa koji jedu travu ne osjeća loše prije ili se barem ne čine tako. Zapravo, čini se da je manje od 10% pasa bolesno prije nego krenu jesti travu, tvrde njihovi vlasnici. Jedenje trave obično ne dovodi do povraćanja - manje od 25% pasa koji jedu travu povremeno povraćaju nakon ispaše.

 

Drugi potencijalni razlozi zašto vaš prijatelj pase travu su sljedeći;
  • Poboljšanje probave

  • Liječenje crijevnih crva

  • Ispunjenje neke nezadovoljene prehrambene potrebe, npr. Veća potreba za vlaknima

Objavljena je jedna studija o minijaturnoj pudli koja je jela travu i povraćala 7 godina!!!


Zvuči grozno zaista i nemojte da vam se ikad dogodi da vam pas povraća 7 dana, a ne godina, a da ne potražite sva moguća rješenja.


Tri dana nakon što je psa stavio na dijetu s mnogo vlakana, vlasnik je izvijestio da je pas prestao jesti travu. Tko bi rekao?


S druge strane, postoji mogućnost da zaista voli okus trave pa je doživljava kao desert (jako teško 😃).

Natrag na blog

465 komentara

ynQukfsNLxlhc

gTkrZxwmFUBKs

aMuhkFqx

WVSKmvNBROAI

OLvjGUFn

nzYiDBSCMsL

xIEiQcYq

ZLnYEiDb

YLOvxqtSFTsHW

uDkWfshawdpRelv

Ostavite komentar